לגירסה באנגלית English version
לפני כחודש פרסמנו נתונים שקיבלנו מקופ”ח כללית המראים עליה של 348% במקרי דום לב ו-35% במקרי שבץ מוחי. בקשת חופש המידע שנשלחה לבירור נוסף הביאה את קופת החולים לבדוק את הנתונים הקודמים וכך הם כתבו:
“במהלך עבודתנו כעת להכנת נתונים נוספים שהתבקשו בפנייתך החוזרת ולאור בדיקות חוזרות שביצענו, מצאנו כי במהלך שליפת הנתונים אשר הועברו אליך בפנייתך הקודמת נפלה טעות.
לפיכך, כל הנתונים שהועברו אליך בתאריך 6/7/2023 שגויים, יש להתעלם מהם ואין לעשות בהם כל שימוש.”
אנו נפרסם את הנתונים החדשים בקרוב.
כיצד קרתה הטעות? לדעתנו במענה לתשובה הראשונה בוצעה שליפה פשוטה אך לא יסודית מבסיס הנתונים. ייתכן שהפוסט שלנו, שהגיע לחשיפה של מעל 5000 צפיות ונשלח בקבוצות רופאים, השפיע על קופ”ח כללית להשקיע מאמץ נוסף בהפקת נתונים בטרם ישלחו תשובה נוספת. אנו מלאי הערכה לזמן ולמאמצים שמשקיעים עמיתינו בעבודה המשותפת.
הטעות שקרתה מעלה שאלה מעניינת:
האם יש לפרסם מידע חלקי או לא מאומת?
התשובה הפשוטה היא - כן.
בלוג IsraeLab לא מתיימר לערוך מחקר מסודר. כל פוסט מאומת ברמה בסיסית ואנו שמחים לביקורת עמיתים, דיון ותיקונים.
הדילמה - האם לפרסם מידע ראשוני ולא מאומת לעומת הסיכון שבפרסום מידע שגוי, אינה דילמה קלה, אך אנו שואלים את עצמנו: בהנחה שקיבלנו לידינו מידע שעשוי לעניין את הציבור, האם יש לנו זכות שלא לפרסם אותו?
לכן, ובהנחה שבעתיד הקרוב לא יהיה מחקר מסודר בנושאים שבהם עוסק הבלוג הזה, אנו בוחרים לפרסם את הנתונים שאנו מקבלים כמות שהם, מוסיפים הסתייגויות ומפרטים את המגבלות של הנתונים.
בדף ‘אודות’ שלנו נאמר:
אנו מפרסמים מידע רשמי, ואנו סומכים על הקוראים שיפעילו חשיבה ביקורתית. אפשר להתיחס אלינו כאל קולגה שניגש אליך בהפסקת צהריים ואומר ‘תוכל/י להסתכל על זה?’
אנו באמת מקווים שיערך בישראל מחקר מלא ומקיף, ללא ניגודי עניינים, שיוצג בשקיפות לציבור ולמקבלי ההחלטות.